Meglepően törékeny a mi civilizációnk. Az emberiség kipusztulását, vagy technikai lehanyatlását követően döbbenetesen rövid idő alatt tűnne el mindaz, amit az utóbbi évszázadokban létrehoztunk. legalábbis erről szól az a dokumentumfilm, amely bemutatja, milyen lenne bolygónk az ember nélkül. Gordon Masterton skót mérnök szerint épületeink, városaink, alig valamivel élnének túl egy katasztrófát.
 
A fények
az emberiség pusztulása után szinte azonnal elkezdenének kihunyni a bolygón. Legtovább a szélturbinák működnének, de néhány hét múlva az egész Föld mélységes sötétségbe burkolózna, még akkor is, ha akadnának túlélő csoportok. A munkamegosztás mai szintjén ugyanis az energiaforrások működtetéséhez komoly specializálódás, pontosabban számtalan speciális szaktudással rendelkező ember kellene.


Városaink, kultúrkincseink
nagyon rövid idő alatt elenyésznének. A fából épült házak – Amerikában sok ilyen van – hamar összedőlnének, de a modern, üveg és vasbeton csodák negyven-ötven év alatt szintén romhalmazzá válnának. A korrózió, a növények elburjánzása és az időjárás viszontagságai következtében egymás után dőlnének össze a mai épületek. A váltakozó fagy és olvadás miatt az utakból kőtörmelék maradna, megnőne a talajvíz szintje, és elárasztaná a metrót, a csatornák beomlanának, s ha a villámok felgyújtanák a burjánzó növényzetet, egész városok égnének le. Száz év elteltével a mai autókból már csak egy-egy rozsdakupac maradna. Velünk pusztulnának történelmünk és kultúránk pótolhatatlan, archívumokban felhalmozott értékei is. A Holt-tengeri tekercsek például hiába éltek túl kétezer évet a sivatagi barlangban, miután megmentették és védett környezetbe helyezték, legföljebb száz évig maradnának épen.
 
Az álatok némelyike
azonban meglepően jól járna. Mások rosszabbul. Bár sokan hiszik, hogy a szívós csótányok és a patkányok hússzú távon is a városok lakói maradnának, ez nem valószínű. Ha ugyanis nem lesz fűtés az épületekben, a csótányok elpusztulnak, az ember - és szemete - nélkül pedig a patkányok fognak k éhen veszni. A háziállatok – marhák, birkák, sertések ugyancsak hamar követnék az embert. Mivel önmaguk erre már képtelenek, az ember kihalása után senki nem tudja őket megvédeni a ragadozóktól. Más állatok azonban nagyon is jól járnának az emberiség pusztulásával. A modellszámítások szerint az afrikai elefántok létszáma száz éven belül elérné a gyarmatosítás ideje előtti tízmilliót.
A katasztrófát követő fél esztendőben, városainkban egyre több állat jelenne meg. A túlélők csoportjai ugyanis nyilván nagyon hamar elhagynák a kereskedelem, élelmiszerellátás nélkül lakhatatlan városokat. Ám egykori házi kedvenceink számára, illetve a húsz évvel később megjelenő farkasok, medvék számára kitűnő életteret jelentenek majd az omladozó városok.
Szerző: Ratius  2010.06.15. 14:22 Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alternativtortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr612083556

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Petrik Iván - VÉGRE MEGINT 2010.11.30. 08:00:10

HÉTKÖZNAPI RÉMREGÉNY 5. RÉSZShaftesbury ért először a telefonfülkéhez, de nem nyitott be. Tindal nagy vizes denevérként vánszorgott, s amikor utolérte, pár pillanatig Shaftesbury-re dőlt, mint aki a szent cél érdekében kész akár elájulni is. Bár ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása